Veľké Rovné - Kostol sv. Michala archanjela
obec Veľké Rovné, okres Bytča, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený na staršom jadre v rokoch 1753 – 1755. Jednoloďová stavba s polkruhovým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je zaklenuté konchou a valenou klenbou so širokými lunetami. Loď má valenú klenbu s lunetami. Fasáda kostola je členená lizénami a polkruhovo zakončenými oknami. Loď má na fasádach zuborez. Veža je zakončená baňatou strechou. Vo veži je barokový zvon z roku 1763 od zvonolejára J. Steinstocka. Na plášti má nízky reliéf sv. Anny a sv. Michala archanjela. [1]

Vnútorné zariadenie je historizujúce z konca 19. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola spomína barokovo-rokokovú monštranciu z roku 1763, barokovo-rokokový kalich z roku 1773. [2]

Prvý kostol vo Veľkom Rovnom bol drevený, postavený niekedy okolo roku 1700 v miestnej časti Horevsie. Zakladateľom murovaného kostola bol vtedajší zemepán knieža Pavol Anton Eszterházy a jeho manželka kňažná Anna Eszterházyová rodená Visconti – Lunati. Kríž na veži má polmesiac, lebo ten bol v erbe Eszterházyovcov. [3]

Kostol sa začal stavať 8. mája 1753 a dokončený bol v roku 1755. V roku 1902 bola pristavená svätyňa (objekt predĺžili o 11,5 m) aj s oboma sakristiami. Celý chrám má dĺžku približne 45 m. [4] Interiér chrámu zmodernizovala vzorovaná secesná dlažba z českého Rakovníka, ktorá nahradila kamennú podlahu. Pôvodne nad hlavným oltárom bola vežička so zvonom slúžiacom pri pozdvihovaní, tú však už v novej svätyni neobnovili. Kostol dostal tiež novú plechovú strechu, ktorá vystriedala šindľovú krytinu. [5] Vysviacka nového renovovaného chrámu sa konala 5. októbra 1902. Dnešnú podobu kostol nadobudol po mnohých rekonštrukciách – obnova chrámovej maľby, rekonštrukcia strešnej krytiny, nová fasáda chrámu. [6]

Hlavný oltár zdobí interiér od roku 1907 a zaobstarali ho spolu s organom, keď faru spravoval Ernest Kosec. V strede jeho členitej historizujúcej architektúry je situovaný obraz patróna kostola sv. Michala archanjela a nad ním reliéf Najsvätejšej Trojice. [7] Smerom k bočným oltárom sa nachádzajú sochy sv. Petra a Pavla, Panny Márie a Ježiša. [8]

Interiér kostola na začiatku minulého storočia (pravdepodobne v roku 1908) zmodernizovali secesné nástenné maľby, ktoré najmä na klenbu kostola namaľoval nitriansky umelec Juhary. Ich charakter dokladá postava sv. Cecílie nad organom, ktorá sa dodnes zachovala. [9] Na klenbe v chrámovej lodi je maľba otvoreného neba s korunováciou Panny Márie. [10]

K pozoruhodným pamätihodnostiam kostola patrí masívna baroková kamenná plastika zhotovená neznámym ľudovým kamenárom v polovici 18. storočia. Zobrazuje Pannu Máriu s malým Ježiškom v náručí. [11]

Počas prvej svetovej vojny z kostola zobrali na vojnové účely tri zvony, pričom ponechali len jeden. Veriaci zorganizovali finančnou zbierkou, z ktorej zakúpili štyri nové zvony. Tri umiestnili na vežu kostola a jeden do kaplnky v Hájku. Zvony slávnostne pokrstil pred vchodom kostola 23. mája 1926 nitriansky biskup Dr. Karol Kmeťko. [12]

Pred kostolom sú sochy vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda z roku 1948 od olomouckej firmy Semerák a pred bránou dva pamätníky. Vo farskej záhrade je kamenné súsošie sv. Anny s malou Pannou Máriou z roku 1760. [13]

Farský úrad bol zriadený až v roku 1774, predtým bola obec filiálkou Dlhého Poľa a ešte skôr do roku 1718 Bytče. V roku 1792 bol vo farskej budove zriadený druhý stánok Slovenského učeného tovarišstva. [14]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 383 - 384.