Veľký Klíž - Kostol Všetkých svätých
obec Veľký Klíž, okres Partizánske, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1801 – 1803 na mieste starého kostola zbúraného v roku 1798. Opravený bol v 19. a 20. storočí. Jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Priestory sú zaklenuté pruskými klenbami. Hlavná fasáda je trojosová. Okolo sakrálneho objektu je ohrada, ku ktorej vedie schodište. Na konci schodišťa na ohrade stoja plastiky sv. Ondreja a svätca, zo začiatku 19. storočia. [1] Veža tvoriaca na priečelí rizalit je zakončená zvonovitou prilbou.

Hlavný oltár s obrazom Všetkých svätých je klasicistický zo začiatku 19. storočia. Bočný oltár s obrazom svätca je rokokový z druhej polovice 18. storočia. Mramorová krstiteľnica je neskorobaroková. Chórové stallá sú barokové z 18. storočia s reliéfmi scén zo života sv. Romualda, pripisované Františkovi X. Seegenovi, prenesené v 19. storočí zo zoborského kláštorného kostola v Nitre. Voľný obraz svätca je z 18. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1968 spomína v sakristii aj barokový bohato intarzovaný paramentár a kľakadlo. [2]