Veľký Lapáš - Kostol Nepoškvrneného počatia Panny Márie
obec Veľký Lapáš, okres Nitra, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne gotický kostol, ktorý v roku 1715 zbarokizovali a predĺžili. Opravený bol v roku 1750, klenba je z roku 1860, chór z roku 1925. Kostol je jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria, so sakristiou na severnej strane a so vstavanou vežou na hlavnom priečelí. Celý priestor je zaklenutý krížovou hrebienkovou klenbou, dosadajúcou na pilastre s rímsovou hlavicou. Fasáda presbytéria je členená lizénovým orámovaním, v nárožiach pilastrami. Loď má v exteriéri piliere s pultovou kamennou strieškou. Veža je krytá kupolovitou pretiahnutou strechou. [1]

Bočný oltár sv. Kríža je neskorobarokový z čias prestavby kostola, jednoetážová stĺpová architektúra s nadstavcom, uprostred krucifix. V nadstavci obraz sv. Alojza z Gonzagu. Zvon vo veži je z roku 1896. [2]