Veľký Lipník - Chrám sv. Michala archanjela
obec Veľký Lipník, okres Stará Ľubovňa, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Barokovo-klasicistický kostol postavený v roku 1794. Obnovený bol v roku 1930. Ide o jednoloďovú stavbu s oblým uzáverom presbytéria a predstavanou vežou. Presbytérium je kryté konchou a českou plackou. Loď je riešená na spôsob oktogónu, do nej sa otvára chór s babincom. V strede lode je česká placka, zadnú časť kryjú pruské klenby. Hladká fasáda je členená iba polkruhovo zakončenými oknami. Veža má terčíkovú rímsu, na ktorú dosadá baroková baňa. Malé barokové strešné vežičky sa nachádzajú na oktogonálnej lodi a na streche presbytéria. [1]

Hlavný oltár s veľkým ikonostasom je neobarokový zo začiatku 20. storočia. Kazateľnica je rokoková z druhej polovice 18. storočia, murovaná, členená pilastrami a rokajovou karušou, v jej poli reliéf viniča. [2]