Veľký Slavkov - Kostol sv. Ondreja
obec Veľký Slavkov, okres Poprad, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Ranogotický kostol z 13. storočia s neskoršími úpravami. Loď bola zaklenutá v prvej polovici 15. storočia. Veža je z polovice 17. storočia. Kostol po požiari v roku 1861 obnovili. Pôvodne to bola jednoloďová stavba s rovným uzáverom presbytéria, zaklenutého krížovou rebrovou klenbou klinovej profilácie. Rebrá s jedným žľabom dosadajú na štyri konzoly s rastlinným ornamentom. Na severnej strane je sakristia zklenutá valenou klenbou s lunetami. Triumfálny oblúk je lomený. Loď je zaklenutá na stredný polygonálny pilier, čím vznikol zdanlivý halový dvojloďový priestor. Rebrá klenieb sa zasekávajú do múrov. Na západnej strane lode je murovaný barokový chór z roku 1776, podklenutý troma poľami pruských klenieb s medziklenbovými pásmi. Veža je zakončená pultovou strieškou, potom pokračuje ešte murovaná nadstavba, ktorá je zakončená cibuľou. Na severnej strane presbytéria je gotické výklenkové pastofórium s kamenným ostením. Južný (pôvodne hlavný) portál je ústupkový s bohatou profiláciou ostenia. Pred portál bola pribudovaná baroková predsieň, zaklenutá valenou klenbou. Kostol je ohradený múrom. Na západnej strane boli k opornému múru kostola pristavané tzv. farské sýpky, dve barokové stavby s obdĺžnikovým pôdorysom, prízemné, s vetrákmi a mrežami z 18. storočia. [1] Neskôr boli odstránené.

Hlavný oltár je ranobarokový z druhej polovice 17. storočia, ktorý tu preniesli v roku 1776 z kostola v Bystranoch. Ide o stĺpovú architektúru s rastlinným a ovocným ornamentom, uprostred je socha Panny Márie, v interkolumniách sú sochy s. Petra a Pavla apoštolov. V nadstavci je výklenok so sochou sv. Ondreja apoštola, po stranách sú sochy sv. Štefana kráľa a sv. Ladislava. Kazateľnica je baroková z konca 18. storočia s okrúhlym parapetom členeným pilastrami a zdobeným akantovým ornamentom, perlovcom a ružicami, vo výplniach sú obrazy štyroch evanjelistov, v parapete schodišťa obraz Sen Jakubov, v spojujúcej časti rečnišťa a baldachýnu je obraz Dobrý pastier. Na baldachýne je anjel z Posledného súdu. Krstiteľnica je z čierneho mramoru z konca 18. storočia. Krucifix je renesančná polychrómová drevorezba zo 16. storočia. Z pôvodného zariadenia kostola sa zachovali dva gotické krídlové oltáre, Panny Márie z roku 1484 a sv. Mikuláša biskupa z roku 1503, ktoré sa dostali do zbierok Národného múzea v Budapešti. [2]

[2] GÜNTHEROVÁ, Alžbeta et al.: Súpis pamiatok na Slovensku III. s. 394 - 395.