Vieska nad Blhom - Kalvínsky kostol
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v roku 1882 v tradičnom klasicistickom slohu tolerančných kostolov gemerskej oblasti. Je to sieňová stavba s predstavanou vežou v osi priečelia. Fasády sú členené lizénovým rámovaním. [1] Veža je krytá cibuľovitou strechou s laternou.

V kostole sa nachádza pamätná tabuľa padlých hrdinov z prvej svetovej vojny z 30. rokov 20. storočia. Druhú pamätnú tabuľu na padlých hrdinov z druhej svetovej vojny, umiestnil v roku 2004 miestny reformovaný spolok spolu s Obecným úradom Vieska nad Blhom. [2]

Rekonštrukcia.

Po osamostatnení obce sa začala oprava kostola. Bola opravená strecha a v neskorších rokoch prebehla aj rekonštrukcia interiéru. Koncom 90. rokov 20. storočia sa uskutočnila oprava exteriéru, ale nekvalitne vykonaná práca viedla k tomu, že kostol o pár rokov vyzeral horšie ako pred opravou. [3]

V roku 2005 pomocou podnikateľov, obyvateľov obce a obecného úradu sa uskutočnila kompletná vonkajšia rekonštrukcia kostola. Bola realizované aj vonkajšie osvetlenie. [4]