Vígľaš
Weglees
obec Vígľaš, okres Detva, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Vznik hradu sa predpokladá koncom 14. storočia. Počas niekoľkých storočí prešiel viacerými stavebnými úpravami. V 18. storočí sa zmenil na pohodlnejšiu stavbu kaštieľového typu. V roku 1891 sa začala väčšia prestavba a reštaurovanie celého hradného komplexu. Na objekte sa uskutočnili menšie romantické úpravy. V roku 1945 vyhorel a zmenil sa na ruinu.

Zámer pamiatkovej úpravy je z roku 1970 a z roku 1977. [1]

Vígľaš - hrad (č. ÚZPF 1123/1-18) - architektonicko-historický výskum - rok 2008. Autor: PhDr. M. Sura. [2]

Využíva sa ako hotel.
Fotogaléria
Hrad Vígľaš zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1920)Hrad Vígľaš zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1920)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec (koniec 90. rokov 20. storočia)Hrad Vígľaš foto © Viliam Mazanec 9/2003Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 9/2011Hrad Vígľaš foto © Imrich Kluka 10/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 12/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 9/2011Hrad Vígľaš foto © Karol Červenka 9/2011Hrad Vígľaš foto © Oto Tomeček 11/2017Hrad Vígľaš foto © Oto Tomeček 11/2017Hrad Vígľaš foto © Oto Tomeček 11/2017Hrad Vígľaš foto © Oto Tomeček 11/2017