Vígľašská Huta-Kalinka - Kostol sv. Martina
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1802. Upravený bol v roku 1860. Opravili ho okolo roku 1940. Je to jednoloďový priestor s rovným uzáverom presbytéria a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, dosadajúcimi do nástenných pilastrov. Fasáda s mierne vystupujúcim stredným rizalitom na priečelí má neogotickú úpravu. Zvon je z roku 1894. [1] Veža je zakončená strechou v tvare ihlanu, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami.

Hlavný oltár je rokokový z druhej polovice 18. storočia, uprostred obraz sv. Martina biskupa od maliara z okruhu Františka Maulbertscha a J. L. Krackera. V roku 1914 bol reštaurovaný J. Boszánerom. Nad vchodom do sakristie je nadstavec barokového oltára z polovice 18. storočia, uprostred obraz sv. Františka. Voľná socha sv. Jozefa pestúna je od J. Krauseho z Banskej Štiavnice. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 dokonca spomína, že na povale kostola sa nachádza socha sv. Jána Nepomuckého z 18. storočia. [2]