Visolaje - kaštieľ
Visolaj
obec Visolaje, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ z druhej polovice 16. storočia. Neskôr bol barokovo upravený. Kaštieľ bol dvojpodlažná stavba s pôdorysom v tvare písmena L a pozmenenou dispozíciou a fasádami. Na nárožiach mal v 60. rokoch 20. storočia ešte zvyšky sgrafitového kvádrovania. V interiéroch boli zachované krídla barokových dvier. [1]

Z vnútornej strany dvora bol malý parčík s altánkom a veľká ovocná záhradka, ktorá slúžila panstvu na oddych a tiež ako zásobáreň ovocia. Celý areál kaštieľa bol ohradený vysokým kamenným múrom. Kaštieľ patril Csákyovcom z Budatína. [2]

Po roku 1945 slúžil kaštieľ a priľahlé budovy na rôzne účely. Bola v ňom pálenica, firma na výrobu kožušín, kultúrna miestnosť obce, kancelárie MNV, JRD a byty občanov. [3]

Pre nezáujem o udržiavanie bol kaštieľ v roku 1981 asanovaný. [4]