Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta
Visolaj
obec Visolaje, okres Púchov, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne stredoveký kostol, spomínaný v rokoch 1332 – 1337. Zbarokizovaný bol v roku 1786. Sakrálny objekt opravovali začiatkom 19. storočia a v roku 1893. Pri prestavbe okolo roku 1955 ho rozšírili o bočnú loď. Z gotickej stavby sa zachovalo iba obvodové murivo starej lode a časť muriva dnešnej bočnej lode a veže. [1] Prestavba veľmi silne a nevhodne zasiahla do gotickej stavby.

Vnútorné zariadenie je z roku 1893. Hlavný oltár s obrazom sv. Galusa je od K. Švestku, plastiky sú od A. Dlhopotockého z roku 1893 (na zadnej strane je nápis vzťahujúci sa na zhotovenie). [2]

Veľká obnova sa uskutočnila začiatkom 90. rokov 20. storočia.

Stav kostola je veľmi dobrý. Slúži svojmu účelu. Vedľa kostola je cintorín.
Stojí v juhozápadnej časti obce.
Fotogaléria
Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jiří Fiedler 7/1972Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jiří Fiedler 7/1972Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - kríže pri kostole foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - kríže pri kostole foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - detail kríža pri kostole foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - kríž pri kostole foto © Jana Lacková 7/2017Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Ľuboš Repta 6/2018Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Ľuboš Repta 6/2018Visolaje - Kostol sv. Galusa opáta foto © Ľuboš Repta 6/2018