Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Vištuk, okres Pezinok, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Neskorobarokovo-klasicistický kostol postavený v rokoch 1797 – 1800 na mieste starého gotického kostola, z ktorého sa zachovala veža. Jednoloďový priestor s polygonálnym uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Na západnej strane je vstavaný chór. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, ktoré dosadajú na zdvojené pilastre. Sakristia na východnej strane má tiež pruskú klenbu. Hladká fasáda s novšími opornými piliermi je členená lizénovým rámom. Do štítového priečelia stavaná polygonálne, v jadre gotická veža s dvoma barokovými plastikami, je krytá ihlancom, ktorý dosadá na podstrešnú terčíkovú rímsu. [1]

Hlavný oltár pochádza z roku 1928. Signovaný a datovaný obraz sv. Rodiny v luiséznom ráme od Františka Schöna je z roku 1812. Obraz Najsvätejšej Trojice z pôvodného hlavného oltára je zo začiatku 19. storočia. Boží hrob je z obdobia okolo roku 1800. Krstiteľnica a kazateľnica sú zo začiatku 19. storočia. Obraz Judita pred Holofernom je z druhej polovice 18. storočia. Obraz Snímania z kríža je z druhej polovice 19. storočia. Lavice sú klasicistické z roku 1800. [2]

Fotogaléria
Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015Vištuk - Kostol Najsvätejšej Trojice foto © Ľuboš Repta 7/2015