Vlachovo
Kaštieľ Andrássyovcov
obec Vlachovo, okres Rožňava, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kaštieľ z druhej polovice 18. storočia. Klasicisticky prestavaný bol v prvej polovici 19. storočia. Neskôr bol upravovaný a adaptovaný po roku 1945. Kaštieľ je prízemná bloková stavba s obdĺžnikovým pôdorysom, oblým rizalitom na niekdajšej záhradnej fasáde a predstavaným vstupným portikom na bočnej fasáde. Pôvodne silne vystupujúci rizalit bol prestavaný na zasklenú verandu. Strecha je manzardová. Miestnosti majú rovné stropy. [1]

Kaštieľ vlastnila rodina Andrássyovcov. V kaštieli sa narodili najvplyvnejší príslušníci rodiny Andrássyovcov – Emanuel (Manó), 1821 a Július (Gyula), 1823.

Obnova kaštieľa bola realizovaná v rokoch 2004 - 2005 z prostriedkov predvstupového európskeho fondu SAPARD a obce Vlachovo. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je veľmi dobrý. Kaštieľ je majetkom obce Vlachovo. Históriu obce a Andrássyovcov pripomína obecné múzeum v kaštieli. V rámci areálu kaštieľa sa nachádza zrekonštruovaná ľadovňa, ktorá slúžila Andrássyovcom na uskladnenie ulovenej zveri.
Stojí v západnej časti obce, pri hlavnej ceste cez obec.