Vlčany - Kalvínsky kostol
Farkašd
obec Vlčany, okres Šaľa, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1785. Prestavali ho v roku 1937. Sieňový priestor s rovným uzáverom a predstavanou vežou. Rovný strop nesú stĺpy. [1] Veža je krytá štíhlou baňou s laternou.

Obyvatelia Vlčian prijali reformáciu v druhej polovici 16. storočia. Prvý kostol bol v roku 1724 pri povodniach zničený. Nový kostol vysvätili 27. novembra 1785. V roku 1787 dala cirkev zhotoviť zvon v Bratislave a neskôr, v roku 1793 bol ďalší zvon vyhotovený v Budíne. Keďže v tej dobe kostol nemal vežu, zvonica sa nachádzala pravdepodobne vedľa kostola. [2]

V roku 1808 ku kostolu dobudovali vežu. Okrem už dvoch existujúcich chórov bol v roku 1829 oproti kazateľnici vybudovaný pre mužov i tretí chór. Pri prestavbe v roku 1855 boli na vežu umiestnené vežové hodiny, ktoré zhotovil zámočník János Szente z Palárikova. Veža kostola bola prestavaná a zvýšená ešte jedenkrát, v roku 1888, kedy bola prestavaná do súčasnej výšky 32 metrov. [3]

V roku 1901 daroval János Mile s manželkou Lídiou Tóth cirkvi organ. V roku 1903 interiér doplnili oltárom a krstiteľnicou, ktoré boli zhotovené z bieleho carrarského mramoru. Počas prvej svetovej vojny, 31. augusta 1916 boli úradne zhabané dva väčšie zvony. Cirkev vyzbierala financie a dala v roku 1922 v Trnave, vo firme Fischer zhotoviť jeden 530 kilový a jeden 322 kilový zvon. Počas druhej svetovej vojny, 10. mája 1944 bol menší zvon opäť úradne zhabaný. [4]