Vlčkovce - mlyn
Farkašín
obec Vlčkovce, okres Trnava, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Prvé správy o mlyne pochádzajú zo začiatku 16. storočia. Záznamy o vlčkovskom mlyne siahajú až do habánskych čias. V habánskej kronike sa uvádza záznam, že ho prenajali. Z čoho vyplýva, že keď Habáni prišli do Vlčkoviec, mlyn už musel stáť. V roku 1623 vyhorel a za čias habánskych v roku 1663 bol opravený. Konkrétny záznam, kto mlyn postavil sa nenašiel. Môžeme sa iba domnievať, že to bol niektorý člen rodu Pállfyovcov, ktorému v tom čase dedina patrila. [1]

V roku 1925 dal vtedajší mlynár Retzer namontovať do mlyna najmodernejšie mlynárske zariadenie. Potomkovia mlynára Retzera žijú dodnes a objekt mlyna spravujú. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav technickej pamiatky je dobrý. V súčasnosti sa v mlyn využíva na výrobu a predaj kŕmnych zmesí. [3]
Stojí na dolnom konci dediny medzi kostolom a cukrovarom. [4]