Vlkolínec (Ružomberok) - zvonica
obec Ružomberok, okres Ružomberok, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Drevená dvojpodlažná zvonica pochádzajúca z roku 1770. Zhotovená je kombinovanou technikou zrubovej a stĺpikovej konštrukcie. [1]

Na štvorcovom pôdoryse s rozmermi 260 x 260 cm siaha do výšky približne 750 cm. Terén vyrovnáva podmurovka, na ktorej je položený základný veniec zrubovej konštrukcie. Steny zrubu sú z vonkajšej strany obité šindľom, v hornej časti doskami. Obklad zo šindľov sa mierne zužuje smerom nahor a má tvar zrezaného ihlanu. Nad zvukovými otvormi vytvorenými prerušením plášťa konštrukcie zastrešuje drevený objekt strmá, šindľom pokrytá stanová strieška ukončená dreveným krížom. Vstupné dvere do zvonice sú umiestnené na severnej strane, kryté vysunutou pultovou strieškou z dvoch radov šindľa. [2]

Zvon je napevno spojený s hriadeľom kruhového prierezu, zasadeným vo vydlabaných lôžkach dvoch trámov, vzdialených od seba asi 50 cm. [3]

Ide o najstaršiu stavbu v obci a patrí k dominantám Vlkolínca. [4]

Stav pamiatky je dobrý.
Stojí takmer uprostred osady.
Poznámky
[1] DUDÁŠ, Miloš – JIROUŠEK, Alexander: Drevené kostoly, chrámy a zvonice na Slovensku. Košice: Vydavateľstvo JES SK, s.r.o., 2013. s. 169.
[2] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. Bratislava: Pamiatkový úrad Slovenskej republiky a Slovart, 2008. s. 142.
[3 - 4] Kolektív autorov: Národné kultúrne pamiatky na Slovensku – okres Ružomberok. s. 142.