Vojany - Kalvínsky kostol
Vajany
obec Vojany, okres Michalovce, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neskoroklasicistický kostol postavený v rokoch 1840 – 1846. Obnovený bol v roku 1922 a po druhej svetovej vojne. Ide o sieňový pozdĺžny priestor s polygonálnym uzáverom a vstavanou vežou. Interiér je zaklenutý korýtkovou klenbou. Na západnej strane stojí chór, ktorý sa otvára do priestoru tromi arkádami. Fasáda je členená pilastrami, nad ktorými prechádza pomerne široká, celkom hladká podstrešná rímsa. Západné priečelie má po celej šírke stavby dvojstupňový hladký štít so strednou vstavanou, mierne vystupujúcou vežou. Štít je členený nárožnými pilastrami a plochým rizalitom veže, riešeným na spôsob pásového portika s tympanónom. Vo výške základnej plochy tympanónu prebieha horizontálna rímsa. Nad tympanónom veže je dvojposchodová časť s okrúhlym oknom, dvojitými zvukovými oknami a okrúhlym otvorom. pre hodinový ciferník. Ihlancová strecha má romantické nárožné pilierovité nadstavbičky. [1]