Vrbov - Evanjelický kostol
Verbov
obec Vrbov, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1784 ako tolerančný bez veže. Sieňový objekt zaklenutý pruskými klenbami. Fasády sú hladké. [1]

V roku 1783 získali vrbovskí evanjelici povolenie postaviť kostol v blízkosti námestia. Vystavali ho za necelý jeden rok. Súčasný oltár zhotovil v roku 1884 vrbovský stolársky majster Ján Maurer ako edikulovú novoklasicistickú architektúru s dvoma stĺpmi s kompozitnými hlavicami na každej strane. Medzi stĺpmi je polkruhovo ukončený obraz Kristus na Olivovej hore, ktorý v roku 1884 namaľoval Ladislav Mednyánszky. Kazateľnicu vyhotovil v roku 1884 vrbovský majster Ľudovít Maurer. Organ s mramorovaním a rokokovou výzdobou pochádza z rokov 1780 - 1785. [2]

Súčasný stav a využitie
V súčasnosti sa používal kostol na slúženie omší počas rekonštrukcie kostola sv. Serváca, no po rekonštrukcii ostal opäť takmer nevyužitý, keďže evanjelici majú v obci minimálne zastúpenie. [3]