Vrbov - zvonica
obec Vrbov, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Renesančná zvonica postavená v roku 1644. Je to murovaný vežovitý blokový objekt, zakončený štítkovou atikou. V hornej polovici zosilnená časť spočíva na konzolách. Má dvojité a trojité zvukové okná. [1] Zvonicu opravovali v roku 1726. [2] Fasády sú hladké. Letopočet 1644 je uvedený na nápisovej tabuli nad vchodom.

Podľa niektorých zdrojov bola mohutná štvorboká zvonica postavená v čase gotiky a prestavaná v 16. storočí. Má vraj gotické jadro (?!), malé okienka a gotický portál. Zvonica vraj bola v roku 1644 len upravená majstrom Ulrichom Metererom. [3]

Podľa zistení historičky umenia Michaely Haviarovej bol gotický portál použitý zo staršej stavby a vložený do renesančnej zvonice. [4]

Text na zvonici nie je písaný po latinsky, ale po nemecky. Po nemecky znie text približne takto: ”Passt auf,alte Weisheit "wer sich fuer unsterblich haelt, der erkennt grenzenloses Leid"das sage ich die Glocke.” V slovenskom jazyku asi takto: "Daj si pozor, tak hlása stará pravda. Ten, kto sa pokladá za nesmrteľného, bez hraníc veľké je jeho utrpenie." [5]

Vo zvonici sa nachádzajú tri zvony, ktoré nesie drevená zvonová stolica. Najstarší zvon pochádza zo 14. storočia a uliali ho v najvýznamnejšej gotickej zvonolejárskej dielni v Spišskej Novej Vsi. Rovnakého pôvodu je aj veľký zvon z roku 1515. Tretí zvon uliali v roku 1653 v Prešove. Malý zvon, ktorý sem v roku 1922 priniesli z Ľubických kúpeľov, sa nepoužíva. [6]

Rekonštrukcia.

V roku 1971 bola reštaurovaná výzdoba fasády. Po 40 rokoch od poslednej rekonštrukcie však zvonica bola už v dosť zlom stave. [7] Vrbovčania získali v roku 2010 na obnovu zvonice od Nadácie VÚB 67 000 eur. Na rekonštrukciu prispela aj obec sumou 16 000 eur. [8]

Zvonica je zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 1010/0. [9]

Stav zvonice je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centrálnej časti obce. Nachádza sa v tesnej blízkosti Kostola sv. Serváca.
[2] Renesančná zvonica vo Vrbove. 6. decembra 2010 https://www.obnova.sk/renesancna-zvonica-vo-vrbove/ (31.1.2024)
[6 - 7] Renesančná zvonica vo Vrbove. 6. decembra 2010 https://www.obnova.sk/renesancna-zvonica-vo-vrbove/ (31.1.2024)
[8] Renesančná zvonica v dedinke Vrbov skrásnela. 1.12.2010 https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20101201013 (31.1.2024)