Vrbovce - Evanjelický kostol
obec Vrbovce, okres Myjava, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1877 – 1879. Veža pochádza z rokov 1839 – 1841. Ide o sieňový priestor s rovným uzáverom a predstavanou vežou. Interiér má rovný strop, (okrem zrkadla v strede priestoru), ktorého kláštorná klenba dosadá na kordónovú rímsu so zuborezom. Po stranách siene je drevená protestantská empora na železných stĺpoch. Aj poprsnica tepaná zo železa a dekorovaná štylizovanými volútami. [1] Veža je zakončená barokovou cibuľou a jej fasády sú členené pilastrami.

Oltár je neoklasicistický z konca 19. storočia. V strede stĺpovej architektúry so segmentovým nadstavcom je obraz Ukrižovanie, olej na plátne. Kazateľnica je neoslohová z konca 19. storočia, s polygonálnym parapetom členeným kanelovanými stĺpikmi. Vo výplniach sú sochy štyroch evanjelistov. Baldachýn má po obvode čačky s čabrakom a vo vrchole vázu. [2]