Vrbové - Synagóga
obec Vrbové, okres Piešťany, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Synagóga bola postavená v rokoch 1882 - 1883 v historizujúcom orientálnom štýle s farebne riešenou fasádou. [1] Ide o budovu s obdĺžnikovou dispozíciou, obiehajúcou galériou a bohato zdobenou fasádou. Nárožia a rizality zdôrazňujú vežičky. V interiéri sa zachoval drevený strop s klenbami a kupolovými poľami a pestrofarebnou ornamentálnou orientálnou výzdobou. [2]

Z historických záznamov je doložená informácia o početnej židovskej komunite, ktorá sa v meste vyskytovala od 17. storočia. V roku 1683 sem z Moravy prišlo vyše 200 židov. Židovská komunita sa postupne rozrastala a podľa všetkého si v roku 1731 zriadila náboženskú obec. V tom čase mali už židia vo Vrbovom synagógu. Za pôsobenia rabína Frojdmana si postavili novú, ktorá sa nachádzala na terajšom Námestí slobody vo dvore patriacemu Vrbovským zemanom Nezbudovcom a Pronajovcom (približne v miestach budovy terajšej štátnej polície). [3]

Zachovaná synagóga reprezentuje orientálnymi prvkami obohatenú architektúru kultových stavieb židovských náboženských obcí konca 19. storočia. V tom čase tvorili židia 1/3 obyvateľstva mestečka. Od roku 1942 neslúži na náboženské účely. V roku 1949 ju židovská obec predala podnikateľovi Deziderovi Hačkovi. Po znárodnení slúžila ako sklad obilia, neskôr textilných výrobkov n. p. Trikota. [4]

Jednou z medzivojnových dominánt Vrbového bol aj tzv. Rabínov dom – poschodová budova s podkrovnými izbami. V roku 1924 ju postavil rabín S. Reich po návrate z USA ako internát pre židovských chlapcov. Neskôr v objekte sídlila Verejná chlapčenská obchodná škola, iné školy a pošta, v súčasnosti ju využíva Cirkevná základná umelecká škola. [5]

Rekonštrukcia.

S rekonštrukciou chátrajúcej synagóga začalo mesto Vrbové pred rokom 1989!, avšak pre reštitúciu ju prerušilo. Dnes synagóga ešte stále čaká na komplexnú obnovu. [6]

Stav synagógy nie je dobrý.
Synagóga je situovaná v centre mesta v hornej časti ulice M. A. Beňovského.