Vrútky - Evanjelický kostol
Evanjelický kostol Dr. Martina Luthera
obec Vrútky, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický kostol postavený v rokoch 1900 – 1908. Je to trojloďová pseudohala s polygonálnym oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. V interiéri je obiehajúca protestantská empora na liatinových stĺpoch, ktoré nesú zároveň aj krížovú klenbu. Fasády majú neogotickú úpravu s lomenými oknami a dekoratívnymi opornými piliermi. Veža má po oboch stranách točité schodište. [1] Zastrešená je ihlancom.

Oltár s drevenou neogotickou architektúrou a obrazom Kristus v Getsemanskej záhrade. Kazateľnica a organ sú tiež neogotické z čias výstavby kostola. [2]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 640/0. [3]

Stojí v severozápadnej časti mesta.