Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa
obec Vrútky, okres Martin, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický kostol postavený v roku 1905, ktorý postavil staviteľ Stanislav Zachar podľa projektu Ing. Jozefom Pfinna. Stojí na mieste starého stredovekého kostola z druhej polovice 13. storočia, prvý raz spomínaného v roku 1285, pri novostavbe ho zbúrali. Súčasný kostol sa skladá z polygonálne uzavretého presbytéria, z jednoloďovej hlavnej lode, predstavanej veže a z transeptu pri prvom klenbovom poli. Veža situovaná na západnej strane je vybavená opornými piliermi. V hlavnej lodi sú tri polia krížovej klenby, nad štvorcovom kríženia je hviezdicová klenba a v transepte po oboch stranách lunetový uzáver. [1] Veža je zastrešená ihlancom, ktorý dosadá na trojuholníkové štíty.

Vnútorné zariadenie je jednotne riešené a projektované súčasne so stavbou, iba bočné oltáre sú novšie. Zo starého kostola zostala kamenná krstiteľnica z roku 1612, postavená kedysi v predzáhrade kostola. Zo starého kostola sa neskorogotická socha sv. Jána evanjelistu dostala do zbierok Slovenského národného múzea v Martine. V interiéri sa nachádza gotická Pieta z 15. storočia, ktorá bola určitý čas nezvestná. [2]

Kostol je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) SR pod číslom 639/0. [3]

Stojí na vyvýšenine uprostred jadra Horných Vrútok v severozápadnej časti mesta.
Fotogaléria
Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023 Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - pamätná tabuľa na fasáde kostola foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023Vrútky - Kostol sv. Jána Krstiteľa foto © Viliam Mazanec 9/2023