Vydrany - Kalvínsky kostol
Hodos, Nemeshodos
obec Vydrany, okres Dunajská Streda, Trnavský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený ako tolerančný bez veže v roku 1786. Sakrálny objekt doplnili vstavanou vežou až neskôr. Ide o pozdĺžny sieňový priestor s obiehajúcou emporou, krytý rovným stropom so štukovým ornamentom. Fasády sú členené lizénovým rámom. Vstupný kamenný portál so sedlovým nadpražím má klenák, v ktorom je letopočet datujúci stavbu. Veža je zakončená ihlanom, ktorý dosadá na terčíkovú podstrešnú rímsu. [1]

Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v inventári kostola spomína bohoslužobné cínové nádoby zo 17. - 19. storočia. [2]

Prvý vydranský kostol bol postavený z dreva. Reformácia vo Vydranoch má veľkú tradíciu. V 19. storočí kalvíni z Dunajskej Stredy uctievali Boha na bohoslužbách vo Vydranoch. Počas dlhých desaťročí to bolo jediné miesto, kde sa mohli v bezpečí oddávať svojej viere. [3]

Murovaný kostol postavili v roku 1786, v rámci hraníc, ktoré stanovilo nariadenie Jozefa II. V tomto období stavali protestantské sakrálne objekty bez veže. Vydranský kostol tiež nemal vežu. Začali ju stavať 16. mája roku 1796 a dokončili ju koncom júla roku 1797. Galériu, ktorá sa nachádza v západnej časti kostola zhotovili v roku 1797, na východnej časti ju dokončili až v roku 1809. Oltár z červeného mramoru postavili v roku 1845 z darov a príspevkov. V roku 1842 vežu pokryli plechom a zvyšok stavby zase dreveným šindľom. V roku 1871 strechu a šindeľ vymenil Mór Goldberg. [4]

11. septembra roku 1873 medzi štvrtou a piatou hodinou popoludní vypukol požiar na dome pani Czuczovej, ktorý bol v susedstve kostola, a tak sa požiar presunul aj na drevené časti svätyne. Strecha celkom vyhorela. Podstavec dvoch zvonov zhorel a zvony sa zrútili. Zhorel takmer celý kostol. Dve galérie sa podarilo zachrániť. [5]

Kostol a vežu obnovil staviteľ János Friedrich. Kazateľnicu a ďalších 37 lavíc pripravil Flórián Ring, bratislavský stolár. Dva nové zvony vytiahli do veže 12. februára roku 1880 o 14 hodine popoludní. Kostol vysvätili 5. augusta roku 1880. Na vysvätení mal prejav vydranský kňaz, Antal Somogyi. [6]

Materiál vežovej gule je zinkovaný plech, na vrchole sa nachádza hviezda, ktorá bola pôvodne pozlátená. Priečelie je jednoduché, rozčlenené s lizénou v rámci. Kostol má dva vchody. Prvý je na západnej strane budovy, a je to pôvodný vchod do kostola. Pred južným vchodom sa nachádza výklenok. Pôvodne slúžil ako miesto pre chudobných. Bol to vyhradený priestor pre nemajetných, ktorých nepustili do kostola. Odtiaľto sa oddávali bohoslužbám. Kňaz používal tiež tento vchod. Dnes sa používa výhradne vchod na južnej strane kostola, kde sa nachádza portál, v ktorom je vyrytý dátum postavenia sakrálneho objektu - 13. august 1786. [7]

Na dvoch stranách interiéru sú empory. Organ umiestnili na západnej strane. Odtiaľ vedú schody do veže, k zvonom. Oproti súčasnému vchodu, na severnej stene kostola je umiestnená vyrezávaná kazateľnica a Mojžišova stolička. Pred kazateľnicou je oltár a krstiaci bazén, obidva z červeného mramoru. Materiál lavíc je smrek, farba svetlá, lakovaná. Na pravej strane vchodu sa nachádza pamätnú tabuľu, ktorá bola vyhotovená na pamiatku obetí prvej svetovej vojny. [8]

Kostol prešiel v rokoch 1984 – 1986 generálnou obnovou. [9]