Vyšná Boca - Evanjelický kostol
obec Vyšná Boca, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v roku 1785 ako tolerančný na mieste staršieho sakrálneho objektu z konca 16. storočia s použitím veže, ktorá bola pripojená k stavbe v rokoch 1819 – 1825. Sieňový priestor s oblou sakristiou, umiestnenou v osi kostola. V interiéri je drevený strop a z troch strán empora. Barokovo-klasicistická poschodová fasáda má volútové priečelie, do ktorého je komponovaná veža s barokovou baňou. [1]

Oltár s kazateľnicou má bočné ornamentálne ušnice a bol dodaný v roku 1788. Krstiteľnica je neskorobaroková z čias stavby kostola. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 v interiéri kostola spomína šesť patronátnych lavíc z konca 17. storočia, z roku 1738, 1787 a z konca 18. storočia, s maľovanými parapetmi. [2]

Stav kostola je zlý!