Vyšná Myšľa - Kostol Sedembolestnej Panny Márie
obec Vyšná Myšľa, okres Košice-okolie, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavili pravdepodobne v 14. storočí. Jeho pôvodná gotická podoba je neznáma. Sakrálny objekt dvakrát výrazné prestavali. Prvá veľká prestavba na začiatku 19. storočia bola barokovo-klasicistická. Druhá prestavba sa uskutočnila na konci 19. storočia (1892 – 1894) v novorománskom slohu. Počas poslednej prestavby v 90. rokoch 20. storočia došlo k výrazným stavebným úpravám. Stredoveká svätyňa bola zbúraná, avšak bez prítomnosti odborníkov, ktorí by mohli ozrejmiť jej stavebný vývoj. [1] Ide o jednoloďový, pomerne dlhý obdĺžnikový priestor s rovným oltárnym uzáverom, pristavanou sakristiou a so vstavanou vežou. Fasády sú členené polkruhovo ukončenými oknami, pilastrami a oblúčikovým vlysom. Veža má skosené hrany a je zastrešená ihlancom.

Z historickým pamiatok sú v kostole zaujímavé hnuteľné predmety – neskorobarokový mobiliár, obrazy a liturgické pomôcky. [2]

Zvon „Bystrík“ dali odliať v roku 2001 rímskokatolícki veriaci obce. Je na ňom nápis: „Svätý Bystrík ulil Josef Tkadlec Halenkov 2001. Svätý Bystrík, biskup a mučeník oroduj za nás. Vyšná Myšľa roku pána 2001“. Sochu Sedembolestnej Panny Márie v lodi zhotovil umelecký rezbár Cyril Kocúrek v roku 1999. [3]

Nie je zapísaný v Ústrednom zozname pamiatkového fondu (ÚZPF) Slovenskej republiky.

Stojí v centrálnej časti obce.