Vysočany
obec Vysočany, okres Bánovce nad Bebravou, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný kaštieľ zo 17. storočia. Okolo roku 1821 bol klasicisticky prestavaný a začiatkom 20. storočia upravený a dispozične pozmenený. Pod omietkou sú fragmenty renesančného vrytého kvádrovania. V miestnostiach na prízemí sú krížové hrebienkové klenby. Fasády sú členené obdĺžnikovými oknami, ktoré majú rímsové šambrány. Pred vstupným vchodom je pilierový podjazd s terasou. [1]
Pamiatková ochrana
Vysočany - kaštieľ (č. ÚZPF 2133/1) - architektonicko-historický výskum - rok 2017. Autori: Ing. Miroslav Matejka, Mgr. Tomáš Janura, PhD. [2]
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je zlý. Kaštieľ je opustený a chátra. Malá a čarovná stavba trpí nezáujmom. Prostredie v okolí pamiatky je narušené modernou výstavbou.
Stojí takmer v strede obce.