Záhorce - Evanjelický kostol
Selešťany, Záhora
História a stavebný vývoj
Záhorce mali už v predtolerančnej dobe malý kostolík (informácie o evanjelikoch siahajú do roku 1622), ktorý si v roku 1781 znova vystavili a o rok neskoršie vysvätili. V roku 1831 zhorel i so školou a zvonicou, ale už v roku 1832 bol znova postavený a opäť v roku 1845 zhorel. V roku 1846 bol postavený zas, ale len provizórne. [1]

O štyri roky neskôr sa cirkev rozhodla postaviť väčší kostol. Tento postavili na novom pozemku, darovanom grófom Zichym (neevanjelik) a to za 4990 zlatých a 44 grajciarov. [2]

Upravovaný bol v 20. storočí. Jednoloďová dispozičná schéma s polkruhovým oltárnym uzáverom a predstavanou vežou. Interiér má rovný strop na fabiónoch. [3] Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami. Veža je krytá zvonovitou strechou.

Oltár je barokovo-klasicistický z konca 18. storočia s jednoduchou stĺpovou architektúrou. [4]