Zákamenné - Kostol Nanebovzatia Panny Márie
Zákamenný Klin
obec Zákamenné, okres Námestovo, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
V roku 1708 si Zákamenčania postavili nový drevený kostol. Sakrálny objekt zhorel v lete roku 1893 zapálením od blesku. [1]

Dnešný kostol je neorománsky. Bol postavený v roku 1893. Ide o trojloďový priestor s transeptom, polygonálnym uzáverom presbytéria a dvoma vežami, medzi ktorými je nartex. Vedľa presbytéria sú dve priestranné sakristie. [2]

Vnútorné zariadenie je z čias stavby kostola. Nástenná maľba je z roku 1920 s vyobrazením pôvodného dreveného kostola. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína v podveží fragmenty barokových sôch a detaily z vnútorného zariadenia dreveného kostola zo začiatku 18. storočia. [3]

Nad oltárom sv. Cyrila a Metóda je socha Boha Otca, baroková z konca 18. storočia. V kostole sa nachádzajú i niektoré vzácne sochy zo starého dreveného kostola. Sú z polovice 18. storočia, rokokové alebo neskorobarokové - sv. Sebastián, sv. Jakub a Panna Mária. Vzácny je obraz Posledného súdu z polovice 19 storočia. [4]

Kostol bol konsekrovaný 23. apríla 1921. Posvätil ho biskup Ján Vojtaššák, rodák zo Zákamenného. [5]