Zamarovce - kúria
obec Zamarovce, okres Trenčín, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
V lokalite Horného konca obce zvanej Brehy sa nachádzajú zrúcaniny, skôr trosky ešte staršej kúrie Zamarovských (ako zachovaná), pravdepodobne poškodenej počas povstania Františka II. Rákócziho proti Habsburgovcom. Ako uvádza Kronika obce Zamarovce II. objekt zničili 14.8.1708, údajne na príkaz cisárskeho generála Siegberta Heistera. [1]

Originál obrazu kúrie od signovaného, ale neidentifikovaného autora z roku 1898, vlastnia zákonití dedičia rodiny Zamarovských. Obraz dal vyhotoviť na objednávku Štefan Zamarovský v Budapešti podľa zachovanej dokumentácie, o ktorej však nie sú žiadne vedomosti. Kópia tohto diela, ktorú vyhotovil podľa originálu Ján Kadlec (Pod Kopánky) sa nachádza v Klube dôchodcov (budova Kultúrneho domu) v Zamarovciach. [2]