Zborov - Kaplnka sv. Anny
obec Zborov, okres Bardejov, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Baroková kaplnka zo začiatku 18. storočia. [1] Okolo roku 1700 ju dala postaviť grófka Juliana Rákocziová (Aspremontová), sestra Františka Rákocziho II. [2] Renovovaná bola v rokoch 1902 a 1924. Oktogonálna stavba krytá laternovou kupolou. Na východnej strane je ušnicový portál s rozoklaným segmetovým architrávom. Oltár sv. Anny je barokový z konca 17. storočia. [3] Uprostred je obraz sv. Anny a nad ním obraz sv. Jozefa. Po stranách oltár zdobia sochy sv. Jána Krstiteľa a sv. Pavla Pustovníka. [4]

Kaplnka od svojho založenia slúžila ako krstné miesto. Rodina Aspremontovcov sa o ňu veľmi starala a vždy ju udržiavala v dobrom stave. [5]

Stav kaplnky je veľmi dobrý.
Stojí v severovýchodnej časti obce. Nachádza sa tesne vedľa kostola sv. Margity Antiochijskej.
Fotogaléria
Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012Zborov - Kaplnka sv. Anny foto © Viliam Mazanec 8/2012