Zbudské Dlhé - Kostol sv. Štefana kráľa
Dlhé
obec Zbudské Dlhé, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol s rustikalizovanými tvarmi postavený v roku 1835 (1837?). Prestavaný bol v roku 1867 a prefasádovaný v roku 1889. Ide o jednoloďovú stavbu s polygonálnym uzáverom presbytéria, pôvodne bez veže. Malá plechová strešná vežička s oknami pochádza z roku 1867, podľa iného zdroja je z roku 1908. Interiér je zaklenutý pruskými klenbami, ktorých pásy dosadajú na rímsy hlavíc nástenných pilastrov. V exteriéri je zdôraznené vstupné štítové priečelie, ktoré prebiehajúca podstrešná rímsa delí na dve časti, dolnú člení termové okno a dva výklenky, v ktorých sú klasicistické sochy svätcov. Nad štítom priečelia je strešná vežička. [1]

Neoklasicistické vnútorné zariadenie kostola bolo zo začiatku 20. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku z roku 1969 spomína voľnú sochu Pax vobis, ľudovú drevorezbu zo začiatku 19. storočia. [2]

Katolícky kostol možno existoval už pred 16. storočím, dokázateľne od 16. storočia. V druhej polovici 16. storočia a počas väčšiny 17. storočia v ňom pôsobili evanjelickí kazatelia, neskôr opäť katolícki. Súčasný kostol dal vybudovať gróf František Dessewffy. Kostol bol vybudovaný z kameňa, strecha bola pokrytá šindľom a objekt nemal vežu. Po veľkom požiari, keď aj celá obec ľahla popolom roku 1908, bol pokrytý plechom a bola vystavaná aj malá veža z milodarov veriacich za pôsobenia farára Valentína Bélafiho. V roku 1889 bol kostol zvonku opravený a bol tiež postavený drevený chór a pribudovala sa sakristia. V roku 1895 si veriaci z milodarov zadovážili nový oltár a orgán. Oltár bol urobený v Humennom v drevárskej škole. [3]

Vo veži kostola sa zvony nenachádzali, tie boli umiestnené v drevenej zvonici za kostolom. Zvony boli zadovážené po prvej svetovej vojne, nakoľko pôvodné zvony boli počas vojny rozbité a vzaté na vojnové účely. Farskú budovu dal v roku 1867 postaviť gróf Július Dessewffy. Začiatkom 90. rokov 20. storočia bola táto budova (pre zlý a nevyhovujúci stav) zbúraná a postavená nová farská budova. [4]

K farnosti patria tri filiálne obce - Hrabovec nad Laborcom, Jabloň a Slovenské Krivé. Vo všetkých týchto obciach sú vybudované rímskokatolícke kostoly, ktoré boli buď novopostavené alebo v nich prebehla rozsiahla rekonštrukcia. K farnosti tiež patria obce, ktoré už patria do okresu Medzilaborce (Brestov nad Laborcom, Radvaň nad Laborcom, Zbudská Belá a Volica), v ktorých nie sú vybudované rímskokatolícke kostoly a kde prevažná časť obyvateľstva sú gréckokatolíckeho vierovyznania. [5]

Rekonštrukcia.

Rozsiahla rekonštrukcia starého kostola v Zbudskom Dlhom sa udiala v rokoch 2001 – 2003. Kostol bol rozšírený a postavila sa nová veža, do ktorej boli umiestnené zvony zo starej zvonice. [6]