Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom
obec Ždiar, okres Poprad, Prešovský kraj
História
Múzeum zriadila obec v roku 1971 podľa vzoru starých ždiarskych dreveníc, aby prezentovala kultúru Ždiaru. [1]
Expozície
V múzeu sú vystavené pracovné nástroje, poľnohospodárske náradie, typické zariadenie ľudového domu a rôzne variácie ždiarskeho kroja. V expozície je možné sa do kroja aj obliecť a vyfotiť. [2]

Nedávno bola v Ždiarskom dome inštalovaná fotogaléria. Vystavené sú historické fotografie približujúce goralskú kultúru a život v obci. Návštevník si môže pozrieť i niekoľko krátkych filmov. Fotogaléria vznikla na podnet a zo zbierky fotografií folklórneho nadšenca Petra Michaláka (1974 – 2017), ktorý zbieral fotografie vyše 20 rokov. [3]

Múzeum Ždiarsky dom: 260
059 55 Ždiar

OTVÁRACIE HODINY
október - apríl
pondelok – sobota 10:00 – 16:00
nedeľa 13:00 – 17:00
máj, jún, september
pondelok – sobota 10:00 – 17:00
júl – august
pondelok – sobota 10:00 – 18:00
Fotogaléria
Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019Ždiar - Múzeum Ždiarsky dom foto © Hana Farkašová 6/2019