Zemianske Kostoľany - Evanjelický kostol
obec Zemianske Kostoľany, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Barokový artikulárny kostol postavený v rokoch 1735 - 1736. Na spôsob tolerančných chrámov ho upravili koncom 18. storočia. Je to sieňový priestor s polygonálnym oltárnym uzáverom a bez veže. Uzáver je zaklenutý valenou klenbou s lunetami, v sieni sú dve polia pruskej klenby. Fasády sú hladké, členené polkruhovo zakončenými oknami. Priečelie má polkruhovo vykrojený barokový štít. [1]

Oltár je ranobarokový z konca 17. storočia, s ušnicovým ornamentom, v nadstavci sú sochy sv. Petra a Pavla apoštolov a Ježiša, na strednom poli obraz sv. Trojice a v predele obraz Poslednej večere. Oltár, situovaný pred rokokovou drevenou stenou, dopĺňajú štyri rokokové svietniky z polovice 18. storočia. Patronátna lavica je z roku 1742. Kazateľnica, krstiteľnica a lavice sú neskorobarokové z konca 18. storočia. Starý organ pochádza z konca 17. storočia. [2]

V roku 1734 dostali Zemianske Kostoľany povolenie na stavbu artikulárneho kostola, ktorého posviacka bola v roku 1736. Súčasne s kostolom bola postavená fara i škola. [3]

Obnova sa uskutočnila začiatkom 20. storočia a v roku 1995. [4]

Zemianske Kostoľany – evanjelický kostol (č. ÚZPF 896/1) – architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2013. Autorka: Mgr. Renáta Kollárová. [5]

Stojí v strede obce. Okolo kostola sa nachádza starý cintorín.