Zemianske Kostoľany - Mladší kaštieľ
obec Zemianske Kostoľany, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Renesančný kaštieľ z prvej polovice 17. storočia. Upravovaný bol koncom 19. storočia. Kaštieľ je dvojpodlažná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom a dvoma okrúhlymi nárožnými arkiermi. Fasáda je členená nadokennými kamennými rímsami a sgrafitovým pletencom, ktorý nahrádza kordónovú rímsu. Miestnosti sú zaklenuté krížovými a valenými klenbami s lunetami. [1] Objekt je známy pod názvom „Karolkin kaštieľ.“

Bývala v ňom Izabela Kostolániová. [2]

Po roku 1945 v ňom bola umiestnená Materská škola a neskôr kancelárie Štátneho majetku Zemianske Kostoľany. [3]

Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1976. [4]

Stav historického sídla je dobrý. Kaštieľ je v súkromnom vlastníctve.
Stojí v severnej časti obce.
[4] KUBIČKOVÁ, Klára: Hrady a zámky v krajine : Kultúrne pamiatky Stredoslovenského kraja. Banská Bystrica: Krajské stredisko štátnej pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody, 1978. s. 27.