Zemianske Kostoľany - neskorobarokový kaštieľ
Kišasonkin kaštieľ
obec Zemianske Kostoľany, okres Prievidza, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Kaštieľ postavili na začiatku 17. storočia. Neskorobarokovo ho upravili v roku 1727. [1] Nadstavaný a prestavaný bol v roku 1815 ako empírova vila so stĺpovou loggiou. Kaštieľ je dvojpodlažná budova s obdĺžnikovým pôdorysom. Na dvorovej fasáde má nárožné rizality, pôsobiace ako nárožné veže, ktoré sú na poschodí spojené otvorenou stĺpovou loggiou. Fasády sú okrem rizalitov, členených pilastrami a trojuholníkovým tympanónom, hladké. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté krížovými hrebienkovými a valenými klenbami s lunetami. Na poschodí sú pruské klenby a rovné stropy. Na vstupnom portáli je letopočet 1815 datujúci prestavbu kaštieľa. [2]

Posledná v ňom bývala Anna Kostolániová. [3] Objekt je známy ako „Kišasonkin kaštieľ.“

Zemianske Kostoľany – kaštieľ tzv. „Kišasonkin“ (č. ÚZPF 901/1) - architektonicko-historický a umelecko-historický výskum - rok 2016. Autorka: Mgr. Renáta Kollárová. [4]

Stav historického sídla je dobrý.

V súčasnosti slúži na školské účely. [5]