Zemianske Podhradie
Kaštieľ Ostrolúckych
obec Bošáca, okres Nové Mesto nad Váhom, Trenčiansky kraj
História a stavebný vývoj
Pôvodne renesančný dvojvežový objekt zo 17. storočia. V empírovom slohu bol prestavaný začiatkom 19. storočia. Kaštieľ je dvojkrídlová dvojpodlažná stavba s iónskym stĺporadím na čelnej fasáde. Dispozícia objektu je dvojtraktová s miestnosťami prístupnými z okružnej chodby. [1]

Bol v majetku zemianskych rodín Príleských a neskôr Ostrolúckych.

Pamiatková ochrana
Pamiatkový výskum fasád - umeleckohistorický, architektonicko-historický, 1992. Autorka: PhDr. Norma Urbanová. Spolupráca: V. Horáková. [2] Rekonštrukcia. Niekoľko opráv v priebehu 20. storočia.
Súčasný stav a využitie
Stav historického sídla je dobrý. Prostredie v okolí pamiatky je čiastočne zachované. Vedľa kaštieľa je časť bývalého parku. Dnes je v objekte umiestnený Domov sociálnych služieb.
Stojí v severnej časti obce.
[2] PhDr. Norma Urbanová – výber výskumnej a publikačnej činnosti za roky 1967 – 2016. In: Monument revue, VI, č. 1, 2017, s. 93.