Žemliare - Kostol sv. Ladislava
Žemliary, Žemliarovce
obec Žemliare, okres Levice, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Klasicistický kostol postavený v rokoch 1805 - 1806. Renovovaný bol v roku 1838 a 1957. Jednoloďová stavba s mierne zaobleným uzáverom presbytéria, pristavanou sakristiou a konkávne riešeným prechodom do lode. Priestor je zaklenutý pruskou klenbou, ktorá dosadá na vtiahnuté piliere s rímsovými hlavicami. Fasády z roku 1838 majú trojosové priečelie, v strede mierny rizalit, nad štítom ktorého je vstavaná veža, zakončená ihlancovou strechou. [1]

Hlavný oltár je klasicistický z roku 1805 s obrazom sv. Ladislava od J. Zanussiho. Kazateľnica je klasicistická z roku 1805, na polygonálnom parapete akantový a pletencový ornament. Barokové cibórium je z polovice 18. storočia, opravené bolo koncom 19. storočia. [2]

Vedľa kostola v roku 1998 postavili kaplnku. [3]