Žiar - Evanjelická zvonica
obec Žiar, okres Liptovský Mikuláš, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Štíhla trojpodlažná vežovitá stavba na pôdoryse štvorca. Fasády sú hladké. Vstup má segmentové ukončenie. Druhé podlažie má združené polkruhovo ukončené okná so suprafenestrami. Zvukové otvory so šambránami sú polkruhovo zakončené. Zvonica je zastrešená ihlancom.

Zvonicu z kameňa postavili žiarski evanjelici v roku 1896 na mieste drevenej zvonice z roku 1831. Murovaná zvonica meria dvadsaťpäť metrov a najprv v nej boli dva zvony z pôvodnej drevenej zvonice. Počas prvej svetovej vojny ich zrekvírovali, preto evanjelická cirkev v roku 1920 kúpila oceľový zvon za 3 500 korún. Neskôr v roku 1932 kúpili tri zvony, ktoré počuť zo zvonice dodnes. [1]

Obnova zvonice sa uskutočnila v roku 2016.

Stav veže je dobrý. Slúži svojmu účelu.
Stojí v centrálnej časti obce.
Poznámky
[1] JURIŠ, Marek: Na evanjelickej zvonici už opravujú ružovú fasádu. 12. október 2016 https://myliptov.sme.sk/c/20350024/na-evanjelickej-zvonici-uz-opravuju-ruzovu-fasadu.html (2.5.2021)