Žilina - Hostinec
obec Žilina, okres Žilina, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Objekt postavený niekedy v druhej polovici 14. alebo začiatkom 15. storočia. Upravovali ho v 17. storočí, v roku 1774, potom v 19. a 20. storočí. Zachoval si podobu v klasicizujúcom baroku. Je to dvojpodlažná štvorkrídlová budova s dvojtraktovou a jednotraktovou dispozíciou. Ide o nárožný prejazdový objekt. Známy je pod názov Hotel Panský dom. [1]
Stav historickej budovy je dobrý.
Mariánske námestie 24. Tvorí nárožie Vurumovej ulice.
Fotogaléria
Žilina - Hostinec foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - Hostinec foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - Hostinec foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - Hostinec foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - Hostinec foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - pamätná tabuľa na budove foto © Hana Farkašová 3/2019Žilina - pamätná tabuľa na budove foto © Hana Farkašová 3/2019