Zlaté Moravce – Kalvária II
obec Zlaté Moravce, okres Zlaté Moravce, Nitriansky kraj
História a stavebný vývoj
Kalvária, ľudovo nazývaná „Sv. Anna“ s Kaplnkou sv. Anny z roku 1898. Reliéfy pochádzajú z roku 1910. Ide o súbor 14 kaplniek. Autorom drevorezieb v 14 kaplnkách bol štiavnický rezbár Jozef Krause. Vyhotovil ich v roku 1910 a znázorňujú utrpenie Ježiša Krista na krížovej ceste. Krížová cesta bola vybudovaná v roku 1882 na ploche 27.756 metrov štvorcových. Je to rozsiahle dielo, kaplnky jednotlivých zastavení sú dosť ďaleko od seba a v pomerne kopcovitom teréne. Pôvodne bol svah zatrávnený, ale v minulom období zanedbaný a zarastený krovím a stromami. V súčasnosti je terén upravený a priebežne navštevovaný. Drevorezby sú v depozite, nahradili ich obrazy. V minulosti sa tu konali púte trikrát do roka, v súčasnosti je tu púť na sviatok sv. Anny. [1]
Stav architektonického súboru je dobrý.
Prístup
Nachádza nad mestom Zlaté Moravce v lokalite nazývanej Háj (odbočka na poľnú cestu za teheľňou smerom na Hosťovce).