Zohor - Kaplnka sv. Rozálie
obec Zohor, okres Malacky, Bratislavský kraj
História a stavebný vývoj
Kaplnka bola postavená v roku 1832 na cholerovom cintoríne. Vznikla z finančných prostriedkov a podnetu zohorskej obyvateľky Magdalény Ščepánkovej. [1]

Prvá vlny moru, tzv. čiernej smrti, si v roku 1831 vyžiadala 212 obetí, druhá vlna v roku 1866 zase 78 ľudí. Traduje sa, že ženy chodiac kolenačky okolo kaplnky v modlitbách vyprosovali zastavenie strašnej choroby. [2]

Ide o jednoloďovú stavba so segmentovým uzáverom presbytéria a strešnou vežičkou. Fasády sú hladké. Vežička je zakončená ihlanom. Interiér je zaklenutý pruskou klenbou. Oltár s obrazom sv. Rozálie pochádza z 19. storočia. [3]

Cintorín okolo kaplnky zanikol a na pamiatku zostala iba kaplnka s krížom. [4]

Rekonštrukcia.

Kaplnka bola obnovená pri príležitosti stého výročia vzniku a po rekonštrukcii bola v septembri 1994 znovu posvätená. [5]

Stav malej sakrálnej stavby je dobrý. Slúži svojmu účelu.
[1] Kolektív autorov: Zohor. Zohor: Obecný úrad, 2014. s. 191.