Zubrohlava - Kostol sv. Petra a Pavla
obec Zubrohlava, okres Námestovo, Žilinský kraj
História a stavebný vývoj
Barokový kostol postavený v rokoch 1754 - 1761. Upravený bol v roku 1901 a 1933. Jednoloďový priestor s polygonálnym ukončením presbytéria, predstavanou vežou a sakristiami. Priestory sú klenuté valenou klenbou s lunetami. [1] Fasády sú hladké, členené polkruhovo ukončenými oknami. Veža je krytá vysokou ihlancovou strechou.

V kostole sa nachádza luisézny organ, polychrómovaná drevorezba z prelomu 18. a 19. storočia, od neznámeho autora. Na severnej stene kostola stojí neskorobaroková socha sv. Anny, polychrómovaná drevorezba z konca 18. storočia. Ostatné zariadenie kostola - hlavný oltár, oba bočné oltáre, krížová cesta, pochádzajú z roku 1901. Do kostola bolo zakúpené od tirolskej dielne J. B. Purgera z Groden po požiari v roku 1901, keď bolo pôvodné zariadenie úplne zničené. [2]