Zvolen - Finkova kúria
obec Zvolen, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kúria bola postavená v 17. storočí a upravená v druhej polovici 18. storočia. Ide o dvojpodlažný sedemosový objekt s renesančne zaklenutým prízemím a priechodom. Zachovaná neskorobaroková fasáda má stredný rizalit, na tympanóne ktorého sú erby s rokajovým orámovaním. [1] Objekt má obdĺžnikový pôdorys a trojtraktovú dispozíciu.

Ide o renesančný jednoposchodový palác na štíte s erbmi pôvodných majiteľov – lesného majstra z Beňuše Ondreja Urbányiho a jeho druhej manželky grófky Anny Márie Esterházyovej z Vígľaša. [2]

Do roku 1948 bola kúria vo vlastníctve zvolenskej rodiny Finkovcov. V záhrade za budovou založil v roku 1924 Dr. Elemír Finka ornitologickú záhradu, v ktorej choval takmer 2 000 druhov domáceho a cudzokrajného vtáctva. Po rozsiahlej prestavbe v roku 1983 v objekte sídlili kultúrne organizácie. [3]

Stav historického sídla je veľmi dobrý.
Stojí na Námestí SNP 41/59.
Fotogaléria
Zvolen - Finkova kúria foto © Jiří Fiedler 5/1988Zvolen - Finkova kúria foto © Patrik Kunec 10/2013Zvolen - Finkova kúria foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Finkova kúria foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Finkova kúria foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Finkova kúria foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Finkova kúria foto © Jana Lacková 7/2018
[2 - 3] Potulky históriou mesta Zvolen. Zvolen: Mestský úrad, 2009.