Zvolen - Pustý hrad
obec Zvolen, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Hrad vznikol na mieste staršieho hradiska. V priebehu 12. – 14. storočia tu vybudovali dve samostatné časti stredovekého opevnenia, ktoré dnes všeobecne môžeme označiť ako hornú a dolnú polohu. Stredná časť medzi nimi slúžila ako spájajúca, používaná pre účely komunikácie. V 12. a 13. storočí postupne nadobudol hrad funkciu kráľovského komitátneho hradu. Neskôr sa hrad dostal mimo centrum diania a prestal plniť svoju pôvodnú funkciu správneho centra celej oblasti. Osudnou sa mu stala jeho poloha. Jeho funkciu prebral nový hrad vo Zvolene. Pustý hrad nebol využívaný a zmenil sa na ruinu.
Pamiatková ochrana
V roku 1992 začal archeologický výskum, ktorý trvá dodnes. Popri tom sa odkrývajú a konzervujú nadzemné časti murív hradu a hrad tak dostáva novú podobu. Dolný hrad ešte svoje poklady ukrýva, naproti tomu horný hrad už zopár hodnotných informácií poskytol. Lokalita sa mení z roka na rok a zakonzervované murivo pribúda.
Konzervovaná ruina.
Fotogaléria
Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Patrik Kunec 7/2007Zvolen - Pustý hrad foto © Oto Tomeček 7/2009Zvolen - Pustý hrad foto © Oto Tomeček 7/2009Zvolen - Pustý hrad foto © Oto Tomeček 7/2009Zvolen - Pustý hrad foto © Oto Tomeček 7/2009Zvolen - Pustý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Zvolen - Pustý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015Zvolen - Pustý hrad foto © Ladislav Luppa 6/2015