Zvolen - Radnica
obec Zvolen, okres Zvolen, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Meštiansky renesančný dom priechodného typu z prvej polovice 17. storočia. Nad vchodom do budovy je umiestnený erb mesta. Na prízemí sú zachované renesančné klenby, na poschodí barokový krb. Fasáda a svetlík boli upravené po roku 1800. [1]

V októbri 1847 v sále na poschodí zvolili Ľudovíta Štúra za poslanca na uhorský snem za mesto Zvolen. Na fasáde je o udalosti zmienka v podobe pamätnej tabule z roku 1935 od akademického sochára Jozefa Pospíšila. V 50. rokoch 20. storočia bola na prízemí sobášna sieň. [2]

Súčasný stav a využitie
Stav historickej budovy je veľmi dobrý. Po rekonštrukcii v 60. rokoch 20. storočia sa v dome nachádzajú expozičné priestory Lesníckeho a drevárskeho múzea. V roku 2007 boli v objekte vytvorené priestory pre Informačné centrum mesta Zvolen. [3]
Stojí v radovej zástavbe v centre mesta. Námestie SNP 21.
Fotogaléria
Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica (pamätná tabuľa na budove) foto © Jana Lacková 7/2018Zvolen - Radnica foto © Jana Lacková 7/2018
[1 - 3] ŠORECOVÁ, M.:Potulky históriou mesta Zvolen. Zvolen: Mestský úrad, 2009.