Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol
obec Mýto pod Ďumbierom, okres Brezno, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený v rokoch 1822 – 1828. Obnovený bol v roku 1932. Vežu postavili v 20. storočí. Sieňový priestor s polkruhovým oltárnym uzáverom, s náznakom kríženia v lodi, s predstavanou vežou, zaklenutý pruskými a českými klenbami. Na veži je obiehajúca pavlač na konzolách. [1] Fasády sú hladké. Veža je krytá kupolou s laternou.

Oltár je neoklasicistický, v strede s obrazom Ježiša v Getsemanskej záhrade od A. Štollmanna z roku 1905. [2]

Fotogaléria
Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Patrik Kunec 10/2015Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Patrik Kunec 10/2015Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022Mýto pod Ďumbierom - Evanjelický kostol foto © Jana Lacková 3/2022