Banská Štiavnica - Starý hrad
obec Banská Štiavnica, okres Banská Štiavnica, Banskobystrický kraj
História a stavebný vývoj
Pre narastajúce turecké nebezpečenstvo sa v roku 1546 začala radikálna prestavba mestského gotického kostola v Banskej Štiavnici na hrad. Dokončená bola v roku 1559. V časoch Bachovho absolutizmu v rokoch 1851 – 1859 bola hradná veža väzením pre politických väzňov. V 20. storočí bol hrad upravený pre potreby vlastivedného múzea.
Rekonštrukcia.

Umelecko-historický a architektonický prieskum: SÚPSOP Bratislava, dr. L. Cidlinská – Ing. arch. T. Kalafús, v rokoch 1968 – 1969. Záchranné statické práce: Geologický průzkum Rýmařov, 1976. Zámer pamiatkovej úpravy bol vypracovaný v roku 1976. Projektová úloha: Projektový ústav kultúry, 1976. [1]

Súčasný stav hradu je výsledkom niekoľkých principiálne odlišných etáp obnovy. Prvá komplexná pamiatková úprava sa zamerala na adaptáciu komplexu pre Mestské múzeum. Realizovaná bola pod vedením Kolomana Luxa v rokoch 1909 – 1914. Išlo o konzervačnú metódu s dôrazom na prezentovanie renesančnej podoby hradu. Ďalšie úpravy, zamerané na rekonštrukciu opevnenia do renesančnej podoby, sa realizovali postupne v 60., 70. a 80. rokoch 20. storočia. Tie však zničujúco zasiahli do zachovaného opevnenia a po ich realizácii dnes z pôvodnej fortifikácie ostali len hmoty murív s niekoľkými viac-menej náhodne zachovanými detailami. Kritické zhodnotenie všetkých etáp sa stalo východiskom pre ďalšiu obnovu hradu, ktorá prebieha od roku 2000. Rekonštrukcia sa vracia k princípom Luxovho pamiatkárskeho prístupu, pretože sa ukázali ako veľmi vhodné a v jeho intenciách napreduje aj obnova ďalších , doteraz neupravených častí hradu.

Fotogaléria
Banská Štiavnica - Starý hrad zp © Imrich Kluka, archív (dobová pohľadnica, 1912)Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Imrich Kluka 1/2007Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Imrich Kluka 8/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 3/2008Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 11/2010Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Patrik Kunec 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011Banská Štiavnica - Starý hrad foto © Jana Lacková 8/2011