Nižný Žipov - Kostol Povýšenia sv. Kríža
Uhorský Žipov
obec Nižný Žipov, okres Trebišov, Košický kraj
História a stavebný vývoj
Neobarokový kostol s klasicistickými prvkami a neogotickým ihlanom na veži. Postavený bol v roku 1911, pri stavbe sa čiastočne použili základy a časť veže starého kostola, pochádzajúceho z roku 1799. Ide o jednoloďový priestor s presbytériom, pristavanou sakristiou a predstavanou vežou. Fasády a veža sú členené lizénovými rámami. V hornej časti veže sú polkruhovo zakončené zvukové okná so šambránou a na nárožných pilastroch položená terčíková podstrešná rímsa. [1]

Vnútorné historizujúce zariadenie pochádza z čias okolo roku 1911. Zo starého kostola sa zachovali obrazy – Piety, barokový z 18. storočia, sv. Anna od T. Rimisza z druhej polovice 19. storočia a sv. Ondrej od I. Révésza z roku 1871. [2]