Reľov - Kostol Povýšenia sv. Kríža
obec Reľov, okres Kežmarok, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Kostol postavený po roku 1787 pojatím staršej renesančnej kaplnky do pôdorysu. Presbytérium a sakristia sú renesančné, loď je z obdobia po roku 1787. Fasády upravili v prvej polovici 19. storočia. Sakrálny objekt je jednoloďová stavba so starou i novou sakristiou a predstavanou vežou. Oblo zakončené presbytérium je zaklenuté renesančnou krížovou klenbou a lunetami. Sakristia je rovnako zaklenutá renesančnou krížovou klenbou. Loď má pruské klenby. Fasáda je členená nárožnými pilastrami, na veži sú tri kordónové rímsy, v strede je termové okno. [1] Veža je zakončená zvonovitou strechou.

Vnútorné zariadenie je z 20. storočia. Súpis pamiatok na Slovensku v interiéri spomína obraz Panny Márie, barokový z prvej polovice 18. storočia, v drevenom akantovom ráme. [2]