Udavské - Kostol Najsvätejšej Trojice
obec Udavské, okres Humenné, Prešovský kraj
História a stavebný vývoj
Neogotický kostol s románskymi dekoračnými prvkami postavený v roku 1927 namiesto starého barokového sakrálneho objektu, ktorý pochádzal z roku 1701. Stavba má pôdorysnú dispozíciu v tvare latinského kríža s užším, polygonálne zakončeným presbytériom a v šírke prvého klenbového poľa riešeným transeptom. Uzáver presbytéria je krytý lunetami, ostatné priestory majú krížové klenby s klenbovými pásmi, ktoré dosadajú na rímsy hlavíc nástenných pilastrov. Priečnu loď (transept) na bočných fasádach zakončuje trojhranný štít, ktorý má neúplný frontón, na strednej ploche je veľké pseudogotické združené okno a menší okrúhly otvor nad ním. Na hranách presbytéria, ako aj na nárožiach hlavnej lode a bočných lodí, sú oporné piliere. Veža je dekoratívne členená slepými arkádami a podstrešným oblúčikovým vlysom. Na streche lode nad krížením pôdorysných osí je malá pseudogotická strešná vežička. [1] Veža aj vežička sú ukončené strechou v tvare ihlanu.

Hlavný oltár a bočné, ako aj kazateľnica sú pseudogotické z čias stavby kostola. Z pôvodnej stavby sa zachovala kamenná krstiteľnica, riešená na spôsob krstiteľníc zo 14. storočia, a závesné obrazy najsvätejšej Trojice a Ružencovej Panny Márie od V. Tkaczika zo 60. rokov 19. storočia. [2]